FBI har velat att Apple hjälper dem att läsa information som finns på den iPhone man har hittat tillhörande en av skyttarna från terroristattacken den 2 december. Det har gått så långt att regeringen kräver att Apple öppnar för möjligheten att komma åt data som är krypterad på mobilen.
Vid en första anblick kan det ses som logiskt att Apple hjälper dem att öppna upp den här mobilen för att få information om terroristen. Men det är inte så enkelt. För att det här ska bli möjligt måste nämligen Apple implementera en bakdörr in i sina mobila enheter – något som skulle påverka alla iPhones.
Din personliga data på din smartphone är som regel hårt krypterad för att skydda din personliga integritet, så att ingen ska kunna komma åt den utan att ha tillgång till ditt lösenord. Apple kan inte komma åt det, inte utan ditt lösenord.
Lösenordet till terroristen iPhone nollställdes i och med att FBI klantade sig, vilket låste mobilen helt och hållet.
För att komma runt detta vill nu FBI att Apple uppgraderar sitt iOS till att enkelt förklarat innehåller en backdoor (bakdörr) in i systemet, som kan användas för att hämta personlig information på mobilen.
Läs: Säkerhetsexperter varnar för Orwelliansk framtid om FBI vinner
Det här är naturligtvis betydligt större än att eventuellt hitta någon information på en terrorists iPhone. Skulle FBI lyckas få igenom det här i domstol, kommer det på sikt att innebära krav på bakdörrar in i de flesta andra enheter.
Problemet med att man bygger in en bakdörr är att det inte bara öppnar för FBI i terroristmål. Om det finns en bakdörr för att komma runt krypteringen av din personliga data, så försvinner hela säkerhetsaspekten. Då är det bara en tidsfråga innan någon annan knäcker bakdörren. Att tro något annat är bara naivt.
Därför är det en rad stora IT-företag som nu ställer sig bakom Apple och deras vägran att genomföra det här. Bland företagen återfinns Microsoft, Google, Facebook, Amazon och Cisco – sammanlagt 15 företag som anser att det här skulle innebära att konsumenters säkerhet skadas.
Källa: Recode